Tradičné jedlá
s príchuťou regiónu

Podpora Class

Recepty
na dni všedné, sviatočné i pôstne

Kolobeh prírody a striedanie ročných období výrazným spôsobom ovplyvňovali život našich predkov, ľudové zvyky ako aj výber jedla. V zime sa predovšetkým jedli mäsité jedlá a viac tuku, čo bolo účelné pretože takáto strava zahrieva organizmus. Obdobie hojnosti v zimných mesiacoch vystriedalo obdobie pôstu. Ľudové obyčaje sa prepojili s kresťanskými rituálmi a tak u nás štyridsať dňové pôstne obdobie začína Popolcovou stredou. V tomto období sa jedla bezmäsitá strava. Výnimku tvorili jedlá z rýb a konzumovať sa mohli aj raky. Následne nastupujú fašiangy, keď jedálniček našich predkov tvorili polievky z múky, cesnaku, cíceru, fazule, šošovice, kyslej kapusty. Ako hlavné jedlo jedávali prívarky, kaše, placky, múčne jedlá a chlieb.

V dávnych časoch si ľudia na hospodárstve vedeli všetko zabezpečiť sami. Kupovali iba soľ. Koreniny si vypestovali a ocot vyrobili z ovocia alebo kyslého vína. Pre tradičnú slovenskú kuchyňu sú charakteristické slané a kyslé jedlá. Z korenín sa najviac využívala rasca, cesnak, majorán, cibuľa, kôpor, bazalka a materina dúška. Masť a slaninu neskôr vystriedal ľanový olej, olej zo slnečnice alebo konope. Nasledovné recepty nám poskytlo Gemerské osvetové stredisko.

Bryndzové halušky

Azda najbežnejším jedlom z bryndze sú bryndzové halušky, ktoré boli jedlom jednoduchých ľudí. Nasvedčuje tomu aj výber použitých surovín. Cesto na prípravu halušiek musí obsahovať strúhané čerstvé zemiaky, ktoré sa spracujú s múkou... čítajte ďalej

Tradičná kapustnica

Niekde sa do kapustnice pridáva mäso a zahusťuje sa bielymi haluškami, smotanou a rozotretým zemiakom. Inde sa kapustnica varí s klobásou a chuť polievky sa zvýrazňuje slivkami, hruškami alebo sušenými hríbmi... čítajte ďalej

Lokše s bryndzou

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 kg hladkej múky, soľ, slaninu
Ako na to: Múku zmiesime s vodou. Cesto rozdelíme na menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na tenké lokše. Tieto upečieme na horúcej platni sporáka. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky, dáme variť do malého množstva osolenej vody. Keď sú zemiaky uvarené, necedíme ich, al enamrvíme do nich také množstvo lokší, aby popili vodu. Navrch namrvíme bryndzu a polejeme na škvarky rozpraženou slaninou.
Recept z Čiernej Lehoty od Ondreja Figúra st.

Pirohy

Potrebujeme: zemiaky, bryndzu, polohrubú múku, hrubú múku, 1 vajce, trochu čierneho korenia, slaninku
Ako na to: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Po uvarení vodu scedíme, pridáme bryndzu, čierne korenie a vypracujeme kašu. Z múky, vajíčka a troška vody vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska malou lyžičkou plníme zemiakovou kašou a prstami lepíme do tvaru piroha. Hotové pirohy zavaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch vody sú uvarené a cedítkom ich vyberieme do misky. Osolíme a zapražíme upraženou slaninkou.
Recept z Gemerskej Polomy od členov FS Dolina

Hubovník

Potrebujeme: 5 žemlí (rožky, prípadne chlieb), mlieko, soľ, korenie, majoránku, 2 vajcia, masť, huby, cibuľu
Ako na to: Žemle namočíme do mlieka. Medzitým nan masti popražíme cibuľu, huby, pridáme soľ a vajcia. Potom žemle vytlačíme, pridáme hubovú praženicu, vajce, majoránku a dobre zmiešame. upečieme na vymastenom plechu.
Recept z Čiernej Lehoty od Blaženy Rolíkovej, FS Lehoťanka

Haruľa

Potrebujeme: zemiaky, kyslú kapustu, huby, hladkú múku, strúhanku, cesnak, cibuľu, majoránku, korenie
Ako na to:Zemiaky nahrubo nastrúhame, pridáme nadrobno pokrájanú kyslú kapustu a huby (čerstvé alebo sušené zaparené vodou). Pridáme múku, strúhanku, cesnak, cibuľu, majoránku, korenie. Masu vysypeme na vymastený plech a dáme upiecť, kým nebudú okraje pekne sfarbené. Upečenú haruľu môžeme potrieť rozpraženou slaninkou.
Recept z Gemerskej Polomy od členov FS Dolina

Škorce s makom

Potrebujeme: 5 PL kukuričnej krupice, 1/2 litra vody, štipku soli, maslo, mak, kryštálový cukor
Ako na to:Do horúcej vody pri stálom miešaní vsypeme kukuričnú krupicu. Varíme ju do mäkka kým nezhustne (približne 20 minút). Z horúcej masy nožom na okraji hrnca tvarujeme malé škorce, ktoré necháme vychladnúť. Kašu naberáme na polievkovú lyžicu a tupou stranou noža tvarujeme škorce. Po vychladnutí, stuhnuté škorce opäť tupou stranou noža oddelíme od misy. Škorce popadajú do misy. Postup opakujeme až do spotrebovania masy. Potom ich posypeme makom, ocukríme podľa vlastného uváženia a pomiešame nadhadzovaním misky. Celkom nakoniec ich omastíme prepraženým maslom.
Recept z Rakovnice od pani Márie Hlaváčovej z FS Veršinok

Kyslá polievka

Potrebujeme: vodu, údené koleno, 1 1/2 kg kyslej kapusty, sušené huby, zemiaky, hladkú múku, slaninu, masť , cibuľu, cesnak, bobkový list, čierne korenie, červenú papriku
Ako na to:Do vody dáme variť údené koleno, kyslú kapustu (aj so šťavou), pridáme sušené huby, bobkový list. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do uvarenej polievky (musia byť osobitne uvarené). Varíme asi jednu hodinu. Potom nasucho opražíme múku do tmava a vysypeme do polievky a povaríme. Na masti opražíme nadrovno pokrájanú slaninku, cibuľku, pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a vylejeme do polievky. Všetko necháme povariť ešte asi 10 min. Polievka sa môže jesť s chlebom.
Recept z Rejdovej od členiek FS Hôra

Lehotské guľky

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 300g hladkej múky, 4 PL detskej krupice, 4 PL strúhanky, 2 vajcia, cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, majoránku, 300 g údeného mäsa, slaninu, červenú kapustu
Ako na to:Mäso zomelieme. Ošúpeme zemiaky, zomelieme na mäsovom mlynčeku a mierne z nich vytlačímem vodu. Pridáme ostatné suroviny - postrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak. Všetko dôkladne premiešame. Rukou tvarujeme z cesta guľky. Do stredu každej guľky vložíme pomleté mäso a guľku dotvarujeme. V 2 dcl studenej vody rozhabarkujeme 1 PL hladkej múky a vlejeme do vriacej vody, pridáme soľ. V tejto vriacej vode guľky zavárame. Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené. Pred podávaním ich polejeme slaninou rozpraženou na škvarky a na tanier môžeme priložiť i čalamádu z červenej kapusty.
Recept z Čiernej Lehoty od pani Oľgy Tomesovej z FS Lehoťanka

Križiak

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 tuk na pečenie (Hera), 100 g mletého cukru, 4 žĺtky, 1 prášok do pečiva, PLNKA: 4 bielka a 200 g mletého cukru vyšľahať na tuhý sneh, pridať 100 g pomletých vlašských orechov
Ako na to:Všetko spolu zmiešame a vymiesime cesto, z ktorého dve tretiny rozvaľkáme a dáme na pekáč. Na cesto rozotrieme malinový alebo ríbezľový lekvár. Na lekvár dáme plnku. Zo zvyšku cesta urobíme šule, ktoré dávame na plnku kríž na kríž. Takto pripravený križiak dáme upiecť. Vychladnutý pokrájame a cez sitko posypeme zomletým cukrom.
Recept z Klenovca z OZ RODON